Monilla on mielipide siitä, miten sähköä ei pidä tuottaa. Kaikilla tuotantomuodoilla kun on omat huonot puolensa ja vaikutuksensa ympäristöön. On helppoa vastustaa eri sähköntuotantomuotoja ja tuudittautua siihen, että sähkö tulee pistorasiasta. Suomalaiset kavahtavat ajatusta siitä, että yksilön pitäisi ajatella koko järjestelmän tasapainoa ja joskus pidättäytyä laittamasta saunaa päälle samalla hetkellä, kun patterit hehkuvat punaisina, uunissa paistuu pitsa, viikon pyykit pyörivät pesukoneessa ja toiset kuivausrummussa. Uskon kuitenkin, että hyvin pian asiaan tulee muutos: kysyntäjousto.

Väitän, että kukaan ei halua ostaa sähköä sähkön ostamisen vuoksi. Kuka edes tietää, mitä sähkö on? Sinistä ja sattuu? Olen töissä energia-alalla, enkä oikein silti osaa selittää lapsilleni, mitä sähkö on.

Me ihmiset emme halua ostaa sähköä, vaan sitä mitä sähkön avulla saa: lämpöä, valoa, kuuman saunan, ladatun kännykän, mahdollisuuden katsoa telkkarista suosikkisarjaa, käyttää tietokonetta ja kuunnella musiikkia. Miksi meille silti sinnikkäästi myydään sähkösopimuksia? Kilowatitkin jäsentyvät paljon heikommin kuin litra maitoa tai kilo sokeria.

Suomessa on yksi maailman parhaista sähköverkoista ja sähkön toimitusvarmuus on huippuluokkaa. Onkin valitettavaa, että tämä seikka usein meiltä suomalaisilta unohtuu. Huomio kiinnitetään niihin verrattain lyhyisiin ja poikkeuksellisiin hetkiin kun sähköä ei pistorasiasta tulekaan. Suurimpana osana päivistä emme muista olla kiitollisia, että tasalaatuista sähköä on tarjolla lähes 100-prosenttisella varmuudella niin paljon kuin haluamme. Monessa maassa olisi itsestäänselvää, että kaikkia kodin paljon kuluttavia sähkölaitteita ei voi laittaa yhtä aikaa päälle. Me olemme tottuneet olemaan ajattelematta aiheuttamaamme kuormistusta sähköverkolle. Ei meidän tarvitse sitä ajatella, järjestälmä on niin taidokkaasti rakennettu ja ylläpidetty!

Tilanteessa, jossa sähköä tulee aina pistorasiasta sitä tarvitseville käy helposti niin, että ainoa konkreettinen muistutus itsestäänselvyydestä nimeltään sähkö on sähkölasku. Kun emme oikeastaan edes haluaa ostaa sähköä ja kilowatitkin ovat vaikeasti ymmärrettäviä, tuntuu sähkölasku välttämättömältä pahalta ja useimpien mielestä aina liian suurelta. Sähkölaskun loppusummaa korottavat verot, ja siten helposti hämärtyy käsitys siitä, että sähkö on tosiasiallisesti tällä hetkellä erittäin halpaa – paljon halvempaa kuin monessa muussa maassa.

Soppaa hämmentää osaltaan sähkönsiirtomaksu, joka laskutetaan sähköenergian toimittajasta riippuen samalla tai eri laskulla itse sähkön kanssa. ”Moisesta siirrostakin pitää vielä maksaa, sieltähän se tulee pistorasiasta!” Arvostusta vaille jäävät siis myös se työ ja valtavat panostukset, joita sähkön kuljettamiseksi tehdään. Kuluttajat eivät miellä, että sähkön tuottaminen ja jakelu kuluttajille ovat kaksi varsin eri asiaa, usein eri toimijoiden tuottamia palveluita. Vähän sama juttu kuin jos auton katsastuksen yhteydessä maksettaisiin myös polttoainekulut.

Monilla on mielipide siitä, miten sähköä ei pidä tuottaa. Kaikilla tuotantomuodoilla kun on omat huonot puolensa ja vaikutuksensa ympäristöön. On helppoa vastustaa eri sähköntuotantomuotoja ja tuudittautua siihen, että sähkö tulee pistorasiasta.

Siitä, että meille myydään sähköä sillä tuotettujen asioiden sijaan, saadaan aikaan se, että emme arvosta sähköä, sen jakelua tai tuottamista. Emme tiedosta koko asiaa – ainakaan positiivisessa mielessä. Suomalaiset kavahtavat ajatusta siitä, että yksilön pitäisi ajatella koko järjestelmän tasapainoa ja joskus pidättäytyä laittamasta saunaa päälle samalla hetkellä, kun patterit hehkuvat punaisina, uunissa paistuu pitsa, viikon pyykit pyörivät pesukoneessa ja toiset kuivausrummussa. Uskon kuitenkin, että hyvin pian asiaan tulee muutos: kysyntäjousto.

Kysyntäjousto luo kuluttajalle motivaation ajatella aktiivisesti kuluttamisen hetkeä ja ylipäänsä tiedostaa sähkön ja sähköjärjestelmän kokonaisuuden. Joustopalvelut varmasti tulevat tapahtumaan automaattisesti joustopalvelun tarjoajan organisoimina kuluttajan asiaa edes huomaamatta. Kuluttajalta kuitenkin vaaditaan sopimuksen tekoa ja ehkä laskulle tulee näkyviin tavalla tai toisella se, että sähkö on kulutuksen kokonaismäärän mukaan eri hintaista eri hetkinä. Sähkö muuttuu tiedostetummaksi asiaksi.

Nythän vain tuotanto joustaa ja kulutuspuoli kuluttaa sen minkä kulloinkin kuluttaa. Menee vielä joitakin vuosia ennen kuin kulutus laajamittaisesti joustaa, että lukuisat kuluttajat ovat asian piirissä. Sitä ennen toivon, että muistamme olla kiitollisia sähköstä ja muistutamme muitakin tiedostamaan, miten upea sähköverkko meillä on. Toivon myös, että meille lakataan markkinoimasta sähköä, sillä kuluttajat haluavat ostaa lämpöä, mukavuutta ja helpoutta, musiikka ja elokuvia kuulokkeisiin ja ruuduille – eivät sähköä.