Kainuun ammattiopiston sähkö- ja automaatioalan sekä koneasennuksen ja kunnossapidon henkilöstöä osallistui huhtikuussa GWO ”perusturvallisuus” koulutukseen Oulussa. Koulutus on pakollinen, mikäli mielii päästä vierailemaan tuulivoimalan huipulla. Koulutuksen käytyään henkilöstön jäsenet pääsivät nousemaan 155 metrin korkeudella olevan nasellin katolle.

GWO BST oli yksi mielenkiintoisimpia koulutuksia mitä olen työurallani käynyt. Erityisesti Working at Heights, kiipeilyosuudet. Koulutuksesta sain ”natsat” nousta 155 metrin korkeudessa olevaan toimistotyöpisteeseen, jossa alas katsoessa puutkin näyttivät tulitikuilta”, Tuulivoima- ja aurinkoenergiaosaamista Kainuuseen -hankkeen projektipäällikkö Ville Loukusa kertoo.

Kainuun ammattiopistossa on käynnissä kaksi hanketta: Tuulivoima- ja aurinkoenergiaosaamista Kainuuseen sekä Tuulituo – Tuulivoima-alalle tekijöitä ja uutta osaamista Kainuuseen. KAOn tavoitteena on kehittää alan koulutusta niin Kainuussa kuin valtakunnallisestikin.

”Tulevan koulutuksen kehittämisen kannalta on tärkeää, että ymmärretään mitä kokemuksia tuulivoimateollisuudessa työskentely pitää sisällään; korkeita ja ahtaita paikkoja, huojuvan tornin tunne ja huipulla suhiseva tuuli. Asianmukainen koulutus ja turvalliset välineet toivat kuitenkin turvallisuuden tunteen, vaikka en ole aiemmin erityisesti pitänyt korkeista paikoista”Ville jatkaa.

GWO on kansainvälinen järjestö, joka kehittää standardoituja turvallisuuskoulutuksia tuulivoimateollisuudelle. GWO ”Global Wind Organisation Basic Safety Training” (BST) on kansainvälinen koulutus, joka antaa perustiedot ja taidot työskennellä turvallisesti korkealla sekä perustason osaamisen korkealta pelastamiseen tuulivoimaympäristössä. BST-koulutusta järjestetään Suomessa tällä hetkellä muutamassa paikassa.

Alalla työskentelyyn vaaditaan myös ”Global Wind Organisation Basic Technical Training” (BTT) ”GWO:n tekninen peruskoulutus”. Tämä koulutus keskittyy tuulivoimateollisuuden teknisiin perustaitoihin ja -osaamiseen. BTT-koulutuksen järjestäjää ei ole Suomessa vielä tällä hetkellä ollenkaan.

”Meillä on tavoitteena olla Suomen ensimmäinen organisaatio, jolla on lupa järjestää BTT-koulutusta. Alustavia toimenpiteitä on suunniteltu Saksalaisen koulutus- ja auktorisointiorganisaation kanssa ja ensimmäisiin kouluttajakoulutuksiin meiltä olisi lähdössä pari opettajaa syksyn aikana”, Tuulituo – Tuulivoima-alalle tekijöitä ja uutta osaamista Kainuuseen -hankkeen projektipäällikkö Lasse Hyvönen kertoo.

Juttu on julkaistu aiemmin KAO:n blogissa.