STY on teettänyt onnenpyörästä inspiraationsa saaneen tuulenpyörän, joka on ollut jo monilla messuilla ja monissa tapahtumissa mukana. Tuulenpyörän pelaajan tehtävänä on arvata, kuinka nopeasti yksi moderni 3 MW:n tuulivoimala tuottaa kerrastalokaksion vuoden sähköt eri tuulennopeuksilla. Tilastojen mukaan kerrostalokaksiossa kuluu keskimäärin parituhatta kilowattituntia vuodessa.

Kysymys siis kuuluu: Kuinka nopeasti yksi 3 MW tuulivoimala tuottaa kerrostalokaksion vuoden sähköt, kun tuulennopeus on:

A. 5 m/s

B. 7 m/s

C. 9 m/s

D. 11 m/s

Useat tuulivoimalat hyvin tunteva insinööri onkin joutunut tiukkoihin päässälaskuharjoituksiin kesken messujen selvittäessään oikeat vastaukset. Yleisötapahtumissa vastaukset ovat vaihdelleet minuuteista ikuisuuteen – ja monesti lasten vastaukset ovat osuneet lähimmäksi oikeaa. Miten käy sinun kahvipöytäsi ympärillä? Kuka osuu lähimmäksi?

Vinkkinä kerrottakoon, että tuulen nopeuden vaikutus tuulivoimalan tuotantoon on merkittävä.Tuulivoimala tuottaa sähköä kun tuulen nopeus on noin 3 m/s. Myrskynopeuksissa, kun tuulennopeus on 25 m/s kauemmin kuin vain lyhyen puuskan ajan, tuulivoimala sammuu, jotta vältyttäisiin laiterikoilta.

(Oikeat vastaukset: A: 5h, B: 2h, C: 54min, D: 42min)