Mitä tuulivoima-alalla on tapahtunut maailmalla? Lue tästä poimintoja ulkomaiden tuulivoima-uutisista.

GWEC: Merituulivoima tasaisessa kasvussa

Global Wind Energy Council (GWEC) on julkaissut merituulivoiman kehitysnäkymänsä, joiden mukaan ala jatkaa tasaista kasvuaan, joskin myös poliittisen tuen tarve toimintaympäristön turvaamiseksi on kasvava. Vuonna 2020 valmistui Kiinan johdolla globaalisti 6,1 GW uutta merituulivoimakapasiteettia. GWEC:in raportin pääviestejä olivat:

  • COVID-pandemiasta huolimatta vuosi 2020 oli historian toiseksi vilkkain vuosi merituulivoiman rakentamisessa.
  • Merituulivoimalla on suurin kasvupotentiaali kaikista uusiutuvan energian tekniikoista, mutta toimintaympäristöä on parannettava nopeasti, jotta kansainväliset hiilineutraaliustavoitteet voidaan saavuttaa.
  • Nykyinen merituulivoimakapasiteetti kattaa vain kaksi prosenttia siitä, mitä maailma tarvitsee ollakseen hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.
  • Raportissa ennustetaan nykyisellä politiikalla 235 GW uutta merituulivoimakapasiteettia rakennettavaksi seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä on seitsemän kertaa enemmän kuin nykyisten markkinoiden koko.

Lähde: GWEC

Esittelyssä maailman suurin tuulivoimala

Maailman toistaiseksi suurin tuulivoima on esitelty Kiinassa. MingYang Smart Energyn voimalamalli on teholtaan 16 megawattia ja napakorkeudeltaan huikeat 264 metriä, ja se on muiden suurimpien voimalamallien tavoin suunniteltu merelle. Merituulivoimalan lavan pituus on 118 metriä ja roottorin halkaisia 242 metriä. Tämä tarkoittaa, että parhaimmillaan tuulivoimalan lavat halkovat ilmaa noin 46 000 neliömetrin alalta, mikä vastaa noin kuutta jalkapallokenttää.

Pelkästään yksi tuulivoimala voi valmistajan mukaan tuottaa sähköt 20000 kotitaloudelle vuodessa, ja sen vuosituotanto on noin 80 GWh. Uusi voimala voi tuottaa sähköä vuodessa 45 prosenttia enemmän kuin MingYangin aiempi MySE 11.0-203 -voimalatyyppi, vaikka sen lavat ovat vain 19 prosenttia pidemmät.

Vertailuksi: Suomen tällä hetkellä korkein maalle rakennettu tuulivoimala (4,5 MW) on napakorkeudeltaan 175 metriä ja sen lavat ovat 75 metriä pitkät.

Lähde: New Atlas

Siemens Gamesalta ensimmäiset täysin kierrätettävät tuulivoimalan lavat

Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) on avannut pelin täysin kierrätettävissä olevista tuulivoimaloiden lavoista. Yritys on valmistanut Aalborgin toimipisteessään kuusi 81 metriä pitkää, kierrätettävää lapaa, jotka tullaan ottamaan käyttöön ensi vuonna mm. merituulivoimaloissa Pohjanmerellä.

Lavat valmistetaan uudentyyppisestä hartsista, joka mahdollistaa sen erottelun muista materiaaleista lavan elinkaaren lopussa. Lapamateriaalien toisistaan erottelemisen haasteet ovat olleet tähän saakka suurin lapojen täyden kierrätettävyyden kompastuskivi.

Siemens Gamesan tavoitteena on, että kaikki sen tuottamat tuulivoimaloiden lavat ovat täysin kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä, ja että kaikki sen tuulivoimalat ovat kokonaisuudessaan täysin kierrätettäviä vuoteen 2040 mennessä.

Lähde: Windpower Monthly

Eurooppa johtaa kelluvan tuulivoiman markkinoita

RenewableUK:n selvityksen mukaan ympäri maailmaa sijaitsevien kelluvien merituulivoimahankkeiden kokonaiskapasiteetti on tällä hetkellä yli 54 GW. Luvussa on mukana hankkeet aina varhaisesta kehitysvaiheesta toiminnassa oleviin merituulipuistoihin.

Yli puolet kapasiteettista on Euroopassa (30,9 GW). Eniten kelluvaa tuulivoimaa Euroopan alueella on Iso-Britanniassa (8,8 GW) ja toiseksi eniten Irlannissa (7,7 GW). Kolmanneksi suurin kelluvan tuulivoiman rakentaja on Ruotsi 6,2 GW:lla. Myös Norja, Espanja ja Ranska aikovat ottaa käyttöön kelluvia tuulivoimaloita.

Suurimmat toimijat kelluvan tuulivoiman kentällä Euroopan ulkopuolella ovat Australia (7,4 GW), Etelä -Korea (7,1 GW) ja Yhdysvallat (5,5 GW).

Maailman ensimmäinen kelluva tuulipuisto Hywind on toiminut Skotlannin vesillä vuodesta 2017 ja toinen kelluva projekti, Kincardine, on nyt lähes täysin toiminnassa. Hywindin tuulipuisto koostuu kuudesta tuulivoimalasta (30 MW), jotka tuottavat sähköt noin 20 000 kotitaloudelle vuodessa. Valmistuessaan Kincardine tulee olemaan maailman suurin kelluva tuulipuisto 50 MW:n teholla. Iso-Britannia tulee todennäköisesti olemaan kelluvan tuulivoimamarkkinan johtavia maita myös tulevaisuudessa; syyskuussa 2021 maan hallitus julkisti 24 miljoonan punnan budjetin, joka tukee kelluvia projekteja seuraavassa, joulukuussa avattavassa huutokaupassa.

Lähde: RenewableUK