Rajat ovat kiinni ja maiden sisälläkin olisi suositeltavaa pysyä pienissä ympyröissä. Tuulivoima-lehti tarjoaa matkakuumeisille tuulahduksen Karibialta toisen pandemiakevään ratoksi.

Vuosi 2020 päättyi Nordic Access Oy:n toimistolla kiireisesti. Yritys oli juuri ottanut vastaan tuulivoimaloiden lapojen tarkastusprojektin Karibialla, ja asiakkaan toiveena oli saada työ käyntiin mahdollisimman pian. Kuten arvata saattaa, lisäsivät muutaman päivän päässä odottavat joulunpyhät sekä koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset omat haasteensa projektin suunnitteluun. “Päädyimme valitsemaan projektiin tiimin Isosta-Britanniasta, sillä halusimme tarjota asiakkaalle teknikot, joilla on espanjan kielen taidon lisäksi laajin kokemus kyseisen puiston lapamalleista. Muutamaa päivää ennen suunniteltua lähtöä Ison-Britannian koronavirusmutaatio sulki suurilta osin saaren muulta maailmalta.  Kaikki saarivaltiosta lähtevät lennot peruttiin, ja Isosta-Britanniasta saapuneita kiellettiin saapumasta maahan. Joulunpyhät seurasimme tilannetta aika epäuskoisina. Saapumiskielto onneksi peruttiin muutaman päivän päästä, ja sen sijaan saapuvilta edellytettiin 14 vuorokauden karanteenia armeijan hallinnoimassa majoituksessa. Projektin suunnittelu tuntui ajoittain erittäin nopeatempoiselta erältä Tetristä”, projektin suunnittelusta ja operatiivisesta puolesta vastaava Alessandra Gil naurahtaa.

“Yhdessä asiakkaan kanssa olimme jo valmiita siirtämään projektin aloitusta, sillä mahdollisesti odottavat karanteeniolosuhteet mietityttivät. Tiimimme kuitenkin ilmoitti, että he ovat valmiita matkustamaan suunnitellun aikataulun mukaisesti. Oli kyllä valtava helpotus, kun Karibialle saavuttaessa armeijan hallinnoimaa karanteenia ei vaadittu, ja työ päästiin aloittamaan heti.”

Projekti itsessään on edennyt toivotunlaisesti, eivätkä ajoittain korkealle kipuavat lämpötilat tai vuodenaikaan kuuluvat trooppiset sateet ja myrskyt ole hidastaneet työn etenemistä liialti. “Tiimi on ajoittanut lapatarkastukset aamun ensimmäisiin tunteihin, jotta asiakas saa hyödynnettyä iltapäivän tuotantotehokkaat tuulet”, Alessandra mainitsee. Myrskyisempien päivien lisäksi haastavat puhelinyhteydet aiheuttivat aluksi päänvaivaa, sillä työskentely perustuu reaaliaikaiseen raportointiin ja laaduntarkkailuun (QA/QC Quality Assurance and Quality Control), ja yhteydenpito tiimin kanssa oli vaikeaa. Puiston alueella toimiva SIM-korttimalli onneksi löytyi operaattoreiden kantavuusalueisiin tutustumalla. “Projekti on haastavasta alustaan huolimatta ollut meille kaikille todella mieluinen. Ja tiimi on ollut enemmän kuin tyytyväinen Karibian auringon alla!”