Juttusarjassa esitellään tuulivoiman työllistämiä ihmisiä ja heidän työtään.

Nimi: Jakov Chavez Vega

Työpaikka: Ramboll Finland Oy

Koulutus: DI, Sähkö- ja energiatekniikka (Aalto yliopisto, 2020)

Miten tuulivoima työllistää sinua?

Olen vastavalmistunut DI enkä ole kerennyt olemaan vielä kauankaan työelämässä, mutta olen jo nyt saanut työskennellä tuulivoiman parissa paljon. Tein yksityiselle toimijalle tuulipuistosijoitteluun liittyvän diplomityön, mikä opetti tosi paljon ja mikä varmastikin avasi uusia mahdollisuuksia tuulivoima-alalta.

Aloitin syksyllä 2020 työt Rambollilla tuulivoimatiimissä, jossa saan tehdä haastavia, mielenkiintoisia ja opettavaisia työtehtäviä. Yleensä teen töitä koneelta käsin, esim. technical due diligence -selvitystyöt, GIS-karttojen luominen, tuotantoraportoinnit ja maanvuokrasopimusten kattavuuksien tarkistaminen, mutta toisaalta pääsen myös liikkumaan maastossa, esim. tuulivoimalatarkistukset. Erityisesti technical due diligence -selvitystyöt ovat olleet erittäin opettavaisia ja haastavia, sillä niissä pääsee käytännössä näkemään koko tuulipuiston hankekehitysprosessin ja varmistetaan, että tuulipuisto on toteuttamiskelpoinen ympäristöllisesti, teknillisesti ja taloudellisesti.

Mikä on parasta työssäsi?

Työkaverit ja tehtävien monipuolisuus! Minulla on aivan mahtavat työkaverit ja työyhteisö. Työkavereilta pystyn aina kysymään apua kiperissä tilanteissa, ja työyhteisökin on erittäin auttavainen. Yrityksen sisällä voi oikeastaan soittaa kenelle tahansa, jos on tarvetta kysyä jotain joltakin fiksummalta. Työelämäni alkutaival Rambollilla on ollut erittäin mieluista juurikin mahtavien työkavereiden ansiosta. Jokainen päivä on aina vähän erilainen, mikä pitää mielenkiinnon yllä ja pääsen oppimaan jatkuvasti uutta.

Mielestäni tuulivoima- ja yleisestikin energiamarkkinoiden tämänhetkinen murros tekee laajemmasta työnkuvasta entistä mielenkiintoisemman. Tuulivoima on suorastaan räjähtänyt kasvuun ja loppua ei tunnu näkyvän. Samaan aikaan erilaisia energiantuotantoratkaisuja kehitellään jatkuvasti ja on mielenkiintoista visioida esimerkiksi, kuinka muutaman vuoden päästä tuulivoimatuotantoa mahdollisesti yhdistetään vihreän vedyn tuottamiseen. Työssä ja alalla pääsen itsekin vaikuttamaan kestävään kehitykseen.

Mieleenpainuvin muisto työsi parista?

Muutaman kuukauden työssäolon jälkeen mieleenpainuvin muisto on ensimmäinen kertani oikealla tuulivoimalalla vierailu. 180 m kokonaiskorkuisen tuuliturbiinin näkeminen läheltä pyörimässä on vaikuttava näky! On vaikea edes kuvitella, miltä yli 250 m kokonaiskorkuiset tuuliturbiinit näyttävät. Ensimmäiset työssäolokuukaudet ovat korostaneet myös, kuinka monipuolinen ja mielenkiintoinen ala on. Paljon olen päässyt oppimaan!