Palstalla esitellään tuulivoiman työllistämiä ihmisiä ja heidän työtään.

Miten tuulivoima työllistää sinua?

Toimin tuulivoimaoperaattorina Wind Controller Oy:ssä. Vastaamme noin sadan tuulivoimalan operoinnista ympäri vuorokauden, pääosin Virossa, Ruotsissa ja Suomessa. Omaan toimenkuvaani kuuluu pääasiallisesti tuulivoimaloiden ja sähköasemien etäkäyttö ja -valvonta. Käytännössä siis pidän silmällä tuulivoimaloita ja sähköasemia sekä pyrin ratkaisemaan mahdolliset ongelmatilanteet etäyhteyden avulla toimistoltamme käsin. Valvomme myös voimaloiden voimansiirron värähtelytasoja sekä öljyn laatua. Työni on myös eräänlaista asiakaspalvelua, sillä olen tiiviisti yhteydessä voimaloiden omistajiin sekä erityisesti voimaloilla työskenteleviin henkilöihin, kuten huoltohenkilökuntaan.

Mikä on parasta työssäsi?

Työkokemusta olen kerryttänyt melko laajasti muun muassa puu-, lasi-, ja eritoten teknologiateollisuuden palveluksessa, mutta tuulivoima-alalla olen vielä melko uusi tuttavuus. Olen toiminut alalla vajaan vuoden verran, joten mahdollisuus oppia asioita itseäni kiinnostavalta alalta pitkän tuulivoimakokemuksen omaavien loistavien työkavereiden tuella on ehdottomasti yksi parhaimmista asioista. Toisena asiana voisin mainita operointityön nopean vaihtelevuuden: ensiksi saatan avustaa virolaista mekaanikkoa puhelimitse ja heti perään olenki jo analysoimassa ruotsalaisen tuulivoimalan tilannetta.

Jännittävin tuulivoimamuistoni?

Ehdottomasti ensimmäinen vierailu tuulivoimalalla. Orastavaa jännitystä ei yhtään lieventänyt se, että voimala sijaitsi keinosaarella. Ajankohta osui kevääseen, joten paikalle pääsimme helposti jäitä pitkin. Kun seisoskelin voimalan juurella niin silloin sitä vasta oikeastaan ymmärsi kuinka suurista ja ihmeellisistä laitteista on kyse. Reissun kohokohta oli luonnollisesti nouseminen naselliin ja sieltä avautuneet maisemat. Niitä katsellessa karisivat viimeisetkin jännityksen rippeet hartioilta.